Home Actueel Schiedam kiest voor ondergronds afvalsysteem in Schieveste en omgeving

Schiedam kiest voor ondergronds afvalsysteem in Schieveste en omgeving

Bewoners van de nieuwbouwprojecten Schieveste, Terras aan de Schie, s’MAAK en de Peperklip kunnen straks gebruik maken van een modern en duurzaam ondergronds afvalsysteem (OAS). De gemeente Schiedam heeft vandaag het contract hiervoor getekend met Dura Vermeer Infra Regionale Projecten BV, Civiele Aannemerscombinatie Schieveste v.o.f. en Envac Sweden.

Niklas Karlsson, CEO Envac Sweden en Regional President North Europe (geheel links), Wethouder Cemil Kahramanoğlu, Jaap Kamp, Directeur Civiele Aannemerscombinatie Schieveste (rechts van bord), Marco van Brecht, Directeur Dura Vermeer Infra regionale projecten (rechts) staan op de foto bij het ondertekende bord met de OAS erop.
Niklas Karlsson, CEO Envac Sweden en Regional President North Europe (geheel links), Wethouder Cemil Kahramanoğlu, Jaap Kamp, Directeur Civiele Aannemerscombinatie Schieveste (rechts van bord), Marco van Brecht, Directeur Dura Vermeer Infra regionale projecten (rechts)

Geen extra kosten voor Schiedammers

“Door het toepassen van een ondergronds afvalsysteem wordt een zo duurzaam mogelijke afvallogistiek voor Schieveste en de omgeving gerealiseerd, zonder dat dit voor andere Schiedammers tot extra kosten gaat leiden”, stelt wethouder Cemil Kahramanoğlu (o.a. Buitenruimte en Recreatie).

Parkachtige omgeving zonder afvaloverlast

Wethouder Antoinette Laan (Wonen) wijst op de parkachtige inrichting die Schieveste gaat krijgen. “Voor een autoluwe woonlocatie als Schieveste zijn traditionele oplossingen voor afvalinzameling uit oogpunt van logistiek, veiligheid, duurzaamheid en ruimtelijke kwaliteit niet geschikt. Samen met Irado is naar een oplossing gezocht.”

Hoe werkt het?

Het OAS werkt volledig automatisch. Bewoners deponeren hun afval gescheiden in inworpopeningen. Via een ondergronds buizenstelsel wordt het afval met 70 km/uur naar een verzamelstation buiten de wijk getransporteerd. Vanaf daar wordt het afval per vrachtwagen naar een verwerkingsbedrijf gebracht.

Voordelen van een OAS:

  • Veiligheid: Geen afvalwagens in de wijk.
  • Schone en rustige leefomgeving: Minder overlast van geur, ongedierte en geluid.
  • Duurzaam: Minder CO2-uitstoot door efficiëntere inzameling.
  • Ruimtebesparend: Geen bovengrondse containers.

Het is de bedoeling dat ook toekomstige ontwikkelingen aan de zuidzijde van het station op dit systeem worden aangesloten, zoals Terras aan de Schie, s’MAAK en Peperklip, net als Schieveste zijn dit projecten in het kader van de gemeentelijke gebiedsontwikkeling SchieDistrict.

Planning

De aanleg van het OAS start in het tweede kwartaal van 2025. De oplevering van de OAS-terminal is gepland voor het eerste kwartaal van 2027. De eerste woningen worden eind 2027/begin 2028 aangesloten.

Vragen en antwoorden

Worden bewoners van huizen om de nieuwbouwlocaties heen ook aangesloten op het systeem?

Ja, de bewoners die in de directe omgeving wonen van de nieuwbouwwoningen Peperkliplocatie, Terras aan de Schie en ‘sMAAK kunnen gebruik maken van het OAS. De inwerplocaties komen of in het openbaar gebied te staan of worden aan de buitenkant van de gevel geïntegreerd.

Is dit systeem alleen nog maar in Almere toegepast?

Een ondergronds afvalsysteem werd al in 1961 gepresenteerd in Stockholm, Zweden. Dit systeem werkt verder in Nederland al in Almere en Arnhem. Momenteel wordt in Amsterdam een soortgelijk systeem gebouwd. Buiten Nederland zijn er reeds vele steden voorzien van dit systeem. Zie www.envacgroup.com

Is al bekend waar dat verzamelstation bij Schieveste komt?

Het verzamelstation komt aan de oostzijde van Schieveste in de nieuw geplande parkeergarage.

Hoe werkt het Ondergronds AfvalSysteem?

Na het inwerpen van het (gescheiden) afval komt dit in een ondergrondse buffer terecht. Door een ondergrondse transportbuis wordt het afval met circa 70 kilometer per uur afgevoerd naar een verzamelstation aan de rand van het verzorgingsgebied. Daar komt het volautomatisch in verschillende perscontainers terecht. Vervolgens wordt het afval per vrachtauto verder vervoerd naar het verwerkingsbedrijf.

Wat zijn de voordelen van een OAS?

Voordelen van een OAS zijn dat er geen transportbewegingen in de wijk hoeven plaats te vinden, wat zorgt voor meer veiligheid. Ook blijft de openbare ruimte schoner en is er minder geluidsoverlast. Bovendien kunnen de uitstoot van bijvoorbeeld fijnstof en pieken in het aanbieden van afval beter worden opgevangen.

Gaan die drie partijen, die het systeem aanleggen, ook de inzameling van het afval doen?

Irado blijft, zoals gebruikelijk in Schiedam, de inzameling, het afvoer en de verwerking van het afval verzorgen vanaf het Verzamelstation.

Is de planning bekend van aanleg van dit systeem?

Volgens planning worden in het tweede kwartaal van 2025 de eerste leidingen voor het OAS in de grond gelegd. De OAS-terminal wordt vanaf eerste kwartaal 2027 gerealiseerd en vanaf eind 2027/begin 2028 worden de eerste woningen aangesloten op het OAS.

Meer nieuws

Bouwvoorbereidingen Hotel De Veste gestart

Aannemer Van Schie is gestart met de voorbereidende bouwwerkzaamheden op de locatie van Hotel De Veste, naast Pathé. Naar verwachting worden de funderingspalen na de zomer van 2025 geslagen. De opening van dit InterCityHotel, dat 283 kamers telt, staat gepland voor eind 2027. Hotel De Veste is een project van Bouwaccent Vastgoedontwikkeling, in opdracht van De Veste Schiedam B.V. Meer […]

Break to innovate – lunchbreak – 19 juni 2025

Break to Innovate Lunchbreak in Schiedam – donderdag 19 juni 2025 De volgende Break to Innovate lunchbreak wordt verzorgt door Digitalzh. Digitalzh is onderdeel van het netwerk van European Digital Innovation Hub’s (EDIHs). Het is een initiatief van InnovationQuarter en TU Delft en is mede gefinancierd door de Europese Unie, het Ministerie van Economische Zaken […]

Vernieuwing fietsenstalling

De onbewaakte fietsenstalling in station Schiedam Centrum krijgt extra fietsplekken. De werkzaamheden hiervoor gaan vanaf maandag 12 mei 2025 van start en duren ongeveer vier maanden. ProRail en de gemeente Schiedam gaan samen met Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) de onbewaakte fietsenstalling van station Schiedam Centrum uitbreiden met 628 extra fietsplekken. De werkzaamheden starten vanaf […]