Participatie openbare ruimte Stationsgebied

In het coalitieakkoord ‘Schiedam Verder, voor een kleurrijke stad’ van 27 juni 2022 geven de coalitiepartijen aan de komende periode met daadkracht aan de slag te gaan en de Schiedammers te betrekken bij besluiten die zij nemen. Eén van die besluiten die het gemeentebestuur de komende jaren moet nemen, is de inrichting van de openbare ruimte van het Stationsplein.

De omgeving van het station Schiedam Centrum komt er namelijk anders uit te zien. Door de verbouwing van het voormalige AMEC-gebouw tot Terras aan de Schie bijvoorbeeld. Maar ook door de bouw van het iconische s’MAAK op het huidige parkeerterrein aan de kop van de Singel. Aan de noordkant van het station verrijzen tevens de komende jaren ongeveer 3.000 woningen op Schieveste. Daarbij heeft de gemeente de ambitie om het station zelf samen met NS, ProRail en RET te verbeteren.

Ruimte er omheen

De gemeente wil echter niet alleen dat Schiedammers goed kunnen wonen, maar ook goed kunnen toeven in de ruimte om ons heen, waar we verblijven. Om deze ontwikkeling in goede banen te leiden, vraagt de gemeente om een professionele blik op de openbare ruimte. De bedoeling is dat er een schetsontwerp komt waarmee rekening wordt gehouden met alle ontwikkelingen in het Stationsgebied en dat tevens aansluit met de omliggende (binnen)stad.

cover nieuwsbrief Stationsomgeving november 2023

Aanmelden nieuwsbrief Stationsomgeving

Wilt u op de hoogte blijven, schrijf dan via de button hieronder in op nieuwsbrief.

Lees hier de laatste nieuwsbrief

De nieuwsbrief is ook als pdf te downloaden en te lezen.

In gesprek met elkaar

Behalve dit integrale schetsontwerp door professionals wil de gemeente Schiedam graag weten hoe de gebruiker, ondernemer, passant, bewoner of toerist tegen de openbare ruimte bij het Stationsgebied aankijkt. De periode voordat de ontwerpers zich daarover buigen kunnen we benutten om met elkaar in gesprek te gaan over dit gebied. De resultaten van deze gesprekken kunnen de professionals vervolgens weer meenemen bij het ontwerpproces. De bedoeling is dat we dadelijk allemaal trots zijn op en blij worden van dit vernieuwde deel van de stad.

De gemeente Schiedam is bezig het plan voor de participatie uit te werken. Dat plan maakt onder andere duidelijk over welk gebied het gaat, wat het budget is, wat ter bespreking is en ook wat niet en wanneer de verschillende momenten plaatsvinden.

Opgeven voor dit participatieproces Openbare ruimte Stationsgebied kan al wel via participatie.schiedistrict@schiedam.nl. Of hou deze pagina in de gaten!

Video van interview gehouden met omwonenden, passanten en betrokkenen op het Stationsplein om informatie te verzamelen.

Urban Detectives interviewen een bewoner - Stationsplein - SchieDistrict
Urban Detectives interviewen een bewoner – Stationsplein – SchieDistrict