Home Projecten Peperkliplocatie

Peperkliplocatie

School De Peperklip en de sporthal in Oost zijn aan vervanging toe. Dit biedt in SchieDistrict kansen om deze locatie te ontwikkelen en te transformeren naar een maatschappelijk centrum met zorgaanbieders zoals een huisarts of fysiotherapeut, en met woningen. Hier is plek voor een ‘Hart van de Wijk’ voor Schiedam Oost .

De basisschool De Peperklip bevindt zich in de vooroorlogse wijk Schiedam-Oost. De huidige school en sportvoorzieningen zijn toe aan nieuwbouw. De gemeente Schiedam wil deze herontwikkeling aangrijpen om op de Peperkliplocatie een ‘Hart van de Wijk’ te realiseren. Het Hart van de Wijk is een multifunctionele plek die zowel door de opzet van het gebouw als de invulling ervan uitnodigt tot ontmoeting. Het doel van de herontwikkeling is een bijdrage te leveren aan de verbetering van de leefbaarheid in Schiedam-Oost. De nieuwbouw bij De Peperklip is één van de projecten binnen de gebiedsontwikkeling SchieDistrict.

Verbinden

De Peperkliplocatie moet een brug slaan tussen de omliggende wijken, zowel ruimtelijk als programmatisch. Het Hart van de Wijk bestaat uit een maatschappelijk deel, waarin een nieuw schoolgebouw, een sportzaal, zorgfuncties zoals een huisartsenpost, fysio en apotheek zijn gevestigd. De wens is om hier ook het wijkondersteuningsteam (WOT) onder te brengen. Daarnaast bestaat de ambitie om te verdichten: door woningen toe te voegen en daarmee wooncarrière in de wijk mogelijk te maken. Tot slot moet goed ingerichte openbare ruimte bijdragen aan de beleving en het functioneren van deze plek en haar omgeving.

De functies die nu versnipperd door de wijk zitten, krijgen door de ontwikkeling van de Peperkliplocatie goede huisvesting. Ook moet de clustering van alle functies in programmatische zin leiden tot betere dienstverlening aan de bewoners van Oost en later van Schieveste. Door aandacht voor de openbare ruimte in de herontwikkeling ontstaat de kans op een betere en groenere buitenruimte. De ontwikkeling moet nieuwe energie geven aan de omliggende wijk en zal een belangrijke ‘halte’ vormen op de corridor tussen M4H (Rotterdam), Schieveste en locaties ten noorden van de A20.

Planning

De gemeente Schiedam heeft medio december 2021 een tender gepubliceerd op het digitale inkoopsysteem Negometrix.nl. Om deze uitdagende en veelomvattende opgave te realiseren, ging de gemeente op zoek naar een partner. Ballast Nedam Development is de partner geworden om gezamenlijk een haalbaar plan op te stellen en die met creativiteit en ambitie invulling geeft aan de opgave en tevens verbinding legt tussen (toekomstig) publiek, de buurt en andere belanghebbenden.

De locatie van de herontwikkeling

Nieuws over Peperkliplocatie

Startsein voor herontwikkeling Peperkliplocatie

De gemeente Schiedam en Stichting Primo Schiedam hebben op donderdag 20 oktober 2022 een samenwerkingsovereenkomst met Ballast Nedam Development ondertekend. De overeenkomst is het officiële startsein voor de herontwikkeling van de Peperkliplocatie. De gezamenlijke ambitie is om hier een ‘Hart van de Wijk’ voor Schiedam-Oost te realiseren. De Peperkliplocatie biedt uiteindelijk ruimte aan een nieuwe […]

Schiedam brengt tender uit voor Peperkliplocatie

Gezamenlijk en haalbaar plan voor Peperkliplocatie  Ontwerp een ‘Hart van de Wijk’ in Schiedam-Oost met onderwijs, sport, welzijn en woningen. Deze oproep heeft de gemeente Schiedam medio december gepubliceerd op het digitale inkoopsysteem Negometrix.nl. Met het plaatsen van de ‘tender’ nodigt de gemeente partijen uit om een integrale visie en een haalbaar plan op te stellen voor de locatie […]

Heeft u vragen?

Neem contact op met projectassistent Irma van Diggelen.
E-mail: i.v.diggelen@schiedam.nl
Telefoon: 010-219 17 22

Wilt u meer weten?

Neem contact op met projectleider Eelco van Diesen
010 219 16 59 of vraag een gesprek aan.