De ambitie is de ’s-Gravelandsepolder en Spaanse Polder samen met de ondernemers te transformeren tot innovatieve en hoogwaardige bedrijventerreinen. Met toekomstbestendige ondernemingen.
Ruimte voor ontwikkelingen
Met de gebiedsontwikkeling SchieDistrict is de gemeente Schiedam weer zichtbaar in het gebied met een projectmatige aanpak. Opzet is ruimte te maken voor nieuwe ontwikkelingen op de bedrijventerreinen. Leegstaande en/of oude panden worden gesloopt en grond wordt bouwrijp gemaakt om opnieuw in erfpacht uit te geven.

Voor bedrijven op zichtlocaties van de bedrijventerreinen vereist dat meer aandacht voor hun uitstraling. De zone langs rijksweg A20 vormt bijvoorbeeld de ‘etalage’ van het gebied. Deze etalagezone is bedoeld voor representatieve, arbeidsintensieve bedrijven en bedrijfsgebonden kantoren. Deze panden moeten een minimale hoogte met vier bouwlagen en een bovengemiddelde architectonische uitstraling hebben.
Met deze ingrepen blijft het gebied op de lange termijn een robuuste motor voor de arbeidsmarkt van Schiedam en de regio en groeit het uit tot een vliegwiel voor innovatie en duurzaamheid waar bedrijfsleven, onderwijs en een leven lang ontwikkelen elkaar weten te vinden en te versterken.
Grond in erfpacht
De erfpachtcontracten op deze locaties lopen binnen nu en vijf jaar af of zijn verlopen. De grond wordt in erfpacht uitgegeven voor 99 jaar en daarom zijn enkele eisen verbonden aan dit recht. Ondernemers zijn daarvan op de hoogte gesteld door middel van een brief en een folder. In deze folder staan de voorwaarden voor uitgifte van grond in erfpacht. Met iedere ondernemer gaat het team SchieDistrict in gesprek.
Het proces van uitgifte aan zittende erfpachters is beschreven in het document ‘Proces gronduitgifte zittende erfpachter’ en het proces voor geïnteresseerden voor een kavel is beschreven in het document ‘Proces interesse voor een kavel’.
Duurzaamheid
Duurzaamheid is bij uitgifte van grond voor 99 jaar een centraal thema. De gemeente wil graag dat de bedrijventerreinen toekomstbestendig zijn. Onderaan deze pagina staan verschillende documenten over het verduurzamen van kantoren of bedrijfsgebouwen.
Meer weten over erfpacht? Lees dit artikel van onze collega Luc Rozendaal:
Erfpacht: Wat is het en waarom is het nuttig voor gemeentes?
Economische visie
De gemeente geeft als grondeigenaar duidelijkheid over de gewenste koers voor deze bedrijventerreinen. Deze koers is onder andere gebaseerd op een ruimtelijk-economisch onderzoek dat in overleg met ondernemers(verenigingen) is uitgevoerd. Op basis daarvan is een breed gedragen beeld ontstaan van de mogelijkheden en kansen voor dit gebied. Door Schiedam is een ontwikkelperspectief vastgesteld vastgesteld, een visie op de verdere ontwikkeling van dit gebied naar hét bedrijventerrein van de toekomst. Samen met de partners wordt gewerkt aan een innovatief, duurzaam en veilig bedrijventerrein waar het goed ondernemen is: in een perfect bereikbaar gemengd bedrijventerrein voor innovatieve ondernemingen, hightech maakindustrie en start- & grown ups.
Ondernemersvereniging ’s-Gravelandsepolder
Eén van de gesprekspartners van het team SchieDistrict van de gemeente Schiedam is de Ondernemersvereniging ’s-Gravelandsepolder. Samen bespreken we regelmatig knelpunten op het gebied van onder andere de groenvoorziening, bestrating, verlichting en verduurzaming van het bedrijventerrein.
Heeft u vragen?
Projectassistent Caroline van Bakel
E-mail: schiedistrict.bedrijven@schiedam.nl
Telefoon: 010-219 18 88