Home Projecten Woningbouw op Schieveste

Woningbouw op Schieveste

Voor het gebied tussen spoor en rijksweg A20, achter Station Schiedam Centrum gaat de Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS) circa 3.000 woningen realiseren. Op woensdag 29 september 2021 is met de ondertekening van de koopovereenkomst voor de grond door burgemeester Lamers van Schiedam en de directie van Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS) het startsein gegeven voor woningbouw op Schieveste. Door de aankoop van de grond voor bouwvlak A, kan OCS de eerste circa 1.200 woningen realiseren.

Marktinitiatief

Dit marktinitiatief is voor de gemeente Schiedam belangrijk omdat hiermee een bijdrage wordt geleverd aan de Verstedelijkingsopgave voor de Metropoolregio Rotterdam Den Haag en aan gemeentelijke doelstellingen op het gebied van onder andere wonen en mobiliteit.

Schieveste heeft een gunstige ligging in deze regio. Het gebied ligt centraal in de Metropoolregio en is een ideale uitvalsbasis naar de grote omliggende steden en de onderwijsinstellingen in de directe nabijheid. De locatie is makkelijk te bereiken met het OV: zowel met de trein, metro als met bus en tram. 

De Pathé-bioscoop en het Leisurecentrum – met ontspanning en restaurants – liggen direct tegen het woongebied aan en de fraaie Schiedamse binnenstad ligt op vijf minuten loopafstand. Dat maakt Schieveste een fijne plek om te wonen. Shape your future.

Extra woningen nodig 

Nieuwbouw op Schieveste levert een grote bijdrage aan de behoefte aan woningen. De verstedelijkingsopgave waarvoor de regio staat en waarin een nog grotere druk op de woningmarkt wordt voorspeld, is één van de belangrijkste vraagstukken op dit moment. Vanuit die opgave wil Schiedam de komende jaren duizenden extra woningen bouwen. De vraag naar woningen komt ook door toename van de bevolking. Bovendien verandert de samenstelling van de huishoudens: er komen steeds meer huishoudens van één persoon en van tweeverdieners. 

Passend woningaanbod

De verschillende woningtypes die OCS voor ogen heeft, zijn dan ook een goede aanvulling op het huidige woonaanbod in Schiedam. Het biedt Schiedam alternatieven voor huidige inwoners die binnen de stad willen verhuizen (wooncarrière maken). Daarnaast trekt woningbouw op Schieveste nieuwe doelgroepen naar de stad.

Woningbouwimpuls van Rijk

De gemeente Schiedam krijgt een bijdrage van 18,05 miljoen euro van het Rijk. Dit geld komt uit de regeling voor de Woningbouwimpuls. Dit Rijksprogramma richt zich op projecten zoals Schieveste, waarbij op korte termijn zoveel mogelijk duurzaam betaalbare woningen worden gerealiseerd. Met de 18,05 miljoen euro kan Schiedam zogeheten ‘bovenplanse’ investeringen doen. Het gaat met name om geluidsmaatregelen bij het spoor, een verbetering van de tunnel onder de A20 en een passage bij het spoor ter hoogte van de Boerhaavelaan. De rijksbijdrage brengt de ontwikkeling van Schieveste als woningbouwlocatie weer een stap verder.

Schieveste en metropoolregio

‘Schieveste wordt een heel belangrijke toevoeging van de metropoolregio’, aldus Gijs van den Boomen, landschapsarchitect en stedenbouwkundige van bureau KuiperCompagnons. Samen met DELVA Landscape Architecture & Urbanism, verkozen tot Architect van het Jaar in 2021, ontwerpen zij een plan voor de invulling van de openbare ruimte in Schieveste 

Maquette van Schieveste
Maquette van Schieveste
Impressie Schieveste 2020
Impressie Schieveste 2020

ACTUEEL

Volgende stap naar woningbouw op Schieveste

De gemeente Schiedam en Ontwikkelcombinatie Schieveste hebben op 29 september 2021 de koopovereenkomst voor de grond  getekend voor de locatie Schieveste. Hiermee is het startsein gegeven voor woningbouw op bouwvlak A, waarop de eerste circa 1.200 woningen zijn voorzien. Initiatief Ontwikkelcombinatie Schieveste De Ontwikkelcombinatie Schieveste heeft het initiatief genomen om circa 3.000 woningen op Schieveste te realiseren. Deze locatie […]

Maak kennis met de nieuwbouw gebieden van SchieDistrict

Nieuwbouwdag Schiedam op 9 oktober Op zaterdag 9 oktober kan iedereen tijdens de Nieuwbouwdag Schiedam 2021 kennismaken met gebieden waar woningen worden gebouwd, waaronder Schieveste en s’Maak. De Nieuwbouwdag Schiedam vindt dit jaar plaats in de Havenkerk aan de Lange Haven 72 van 10.00 tot 16.00 uur. Je kunt je hiervoor vooraf aanmelden voor een […]

Eerste stap naar woningbouw op Schieveste

De gemeente Schiedam en de Ontwikkelcombinatie Schieveste hebben op 19 december 2018 een grondreserveringsovereenkomst getekend voor de locatie Schieveste. Hiermee heeft de ontwikkelaar de eerste stap naar de bouw van hoogwaardige woningen op Schieveste gezet.   De Ontwikkelcombinatie Schieveste heeft het initiatief genomen voor het ontwikkelen van plannen voor de bouw van circa 3.000 woningen […]

Heeft u vragen?

Projectassistent Marian Hoogenhout:
E-mail: m.hoogenhout@schiedam.nl
Telefoon: 010-219 18 24

Wilt u meer weten?

Neem contact op met projectmanager Sandra van Riemsdijk
010-219 17 19 of vraag een gesprek aan.