Knappe koppen en slimme handjes gaan elkaar vinden op de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam, de MICS. De gemeente Schiedam heeft met de uitgifte van grond aan gebiedsontwikkelaar SDK Vastgoed (VolkerWessels) op 14 juli 2022 een start hiermee gemaakt. De ambitie is om in de ‘s-Gravelandsepolder een gebied te creëren waar bedrijven, onderwijs, overheid en bezoekers elkaar kunnen ontmoeten, samenwerken en zodoende kunnen innoveren.
Schiedam bevindt zich in het hart van de provincie Zuid-Holland: de meest ondernemende regio in Nederland met een productie van 22 procent van de Nederlandse economie. De hoogste concentratie hightech-bedrijven bevindt zich in de directe omgeving, evenals een OV-knooppunt. Een campus draagt bij aan de versterking van dit gebied als economische motor. Daarnaast dient een campus als een magneet voor het trekken en behouden van talent, klanten en investeerders. Shape your future!
Aantrekkingskracht
Een campus is volgens SDK Vastgoed namelijk meer dan een verzameling bedrijven of gebouwen en gaat een campus vooral over alles wat er in die gebouwen gebeurt: het programma. De gebiedsontwikkelaar heeft hiermee ervaring opgedaan met onder andere Strijp-S en Brainport Industries Campus in Eindhoven. SDK Vastgoed heeft in juli 2022 een contract getekend voor grond in erfpacht ter grootte van circa drie hectare: aan de Ringersstraat 7-9 en de Van Heekstraat 13-15. Daarnaast is een reservering gedaan voor de grond in erfpacht in de driehoek tussen De Brauwweg, De Gheynstraat en de Schie.
Door een campus in een groene omgeving te creëren, gelegen aan de Schie, ontstaat een positieve werkomgeving met een aantrekkingskracht voor bedrijven en talent. Samen met verschillende onderwijs- en kennisinstellingen, organisaties zoals Innovation Quarter en regionale innovatieprogramma’s wordt invulling gegeven aan de ‘software’ van de campus, oftewel de programmatische en inhoudelijke invulling. Het is dan ook goed nieuws dat het Expertise Centrum Precisietechniek (ECP) een eigen plek krijgt op het Van Heekterrein. Doelstelling van het ECP is om in 2025 bekend te zijn als plek waar kwaliteitsonderwijs voor alle doelgroepen wordt geboden op het gebied van ‘verspanen’ (metaalbewerking) en precisietechniek. Verder is er in op het campusterrein een Living Lab Schiedam: een open werkplaats voor studenten, medewerkers van hightech-maakbedrijven en ondernemers. In een Living Lab kunnen zij onder andere experimenteren, leren-door-te-doen en innovatieprojecten ontwikkelen.
Profiel Mechatronica
De Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS) krijgt gestalte in het gebied tussen ’s-Gravelandseweg, Algerastraat, de Schie en rijksweg A20: op een perfect bereikbare locatie dus. Met het profiel Mechatronica zal MICS onderscheidend zijn ten opzichte van andere campussen in de regio. Mechatronica is een technische discipline die bestaat uit een combinatie van Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde/Metaal, Meet- en regeltechniek/ICT.
Leven Lang Ontwikkelen
De campusontwikkeling sluit aan bij het programma Leven Lang Ontwikkelen dat ook binnen de gebiedsontwikkeling SchieDistrict vorm krijgt. Iedereen in Schiedam moet goed kunnen werken, wonen, leven, verblijven en zich kunnen ontwikkelen.

Het getoonde beeld is een volumestudie en geen definitieve weergave van het ontwerp.