De Horvathweg verandert de komende jaren naar een stadsstraat. Een versmalde weg gaat er voor zorgen dat er minder hard kan worden gereden. Daarnaast komt er vanwege de versmalling ruimte vrij waardoor er plek vrij komt aan de Horvathweg voor woningen en bedrijven. Daarbij is gedacht aan de voetganger en aan een groene inrichting. De nieuwe doorgang voor voetgangers en fietsers onder het spoor van trein en metro krijgt ook een veilige oversteekplaats. De onderdoorgang verbindt de nieuwbouwlocatie Schieveste met de wijk Oost en de bedrijventerreinen.

Herinrichting Horvathweg

Door de Horvathweg vanaf Schie tot Hogenbanweg te wijzigen en opnieuw in te richten wordt deze weg groener en aantrekkelijker.
Onderdoorgang Boerhaavelaan
Informatie over de onderdoorgang is te vinden op de projectpagina van de onderdoorgangen.
Supermarktlocatie
Door de versmalling van de Horvathweg ontstaat de mogelijkheid om aan de kant van het spoor van de Metro een supermarktlocatie te ontwikkelen.
Nieuwe locatie tankstation
Om de ontwikkeling Peperklip mogelijk te maken moet het bestaande tankstation worden verplaatst. Door de versmalling van de Horvathweg ontstaat de mogelijkheid om een nieuwe locatie te maken voor het tankstation. De huidige locatie van het tankstation komt te vervallen.
Peperkliplocatie
Informatie over de Peperkliplocatie vind je op de projectpagina van de Peperkliplocatie.
Planning en fasering
Hieronder staat een weergave van de globale planning en fasering in afbeeldingen:






Deze planning is onder voorbehoud van wijzigingen en bedoeld als een globaal overzicht.
- Fase 1 – 2025 Q2/Q3 – Voorbereidende werkzaamheden
- Fase 2 – 2025 Q4 – Nieuw tankstation bouwen
- Fase 3 – 2025 Q4 – Tankstation en Peperklip Noord slopen; verlagen Horvathweg
- Fase 4 – 2026 Q1 – Onderdoorgang sporen Boerhaavelaan en Peperklip Noord bouwen
- Fase 5 – 2027 – 2028 – Beoogde supermarkt bouwen
- Fase 6 – 2029 – 2032 – Bouw woningen en herinrichting Horvathweg
Vragen en antwoorden
Hoe ziet de nieuwe situatie rondom de Reamurstraat en de Horvathweg eruit?
In de definitieve situatie krijgt de Reamurstraat een directe aansluiting op een nieuw aan te leggen rotonde. Het plan voor de rotonde wordt nog uitgewerkt. Mocht een rotonde niet goed inpasbaar zijn dan krijgt de Reamurstraat elders een directe aansluiting aan de Horvathweg voor zowel in- als uitrijdend verkeer. De Reamurstraat wordt doodlopend.
Wordt de Celsiusstraat autovrij?
De Celsiusstraat wordt deels autovrij. Het deel vanaf de Hortvathweg tot de Stationsstraat is alleen toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Het deel vanaf de Stationsstraat tot aan het Lorentzplein wordt een fietsstraat. Bij een fietsstraat is de auto te gast, waarbij autoverkeer vanuit Stationsstraat richting het Lorentzplein de wijk uit kan.
Komt er een voetpad langs het fietspad Dr. Zamenhof pad?
Langs het Dr. Zamenhofpad loopt een trottoir langs de bestaande woningen. In het nieuwe ontwerp van de buitenruimte is een nieuw trottoir meegenomen langs het fietspad ten hoogte van de Reamurstraat.
Wordt er iets gedaan aan de verkeersveiligheid voor overstekende kinderen naar basisschool de Singel?
De locatie van de basisschool de Singel ligt niet binnen het projectgebied van de Horvathweg en omgeving en aanpassingen worden daarom niet meegenomen in dit project.
Wat betreft de verkeerveiligheid rond om de basisschool De Peperklip wordt de Celsisusstraat een fietspad en fietsstraat. Zowel in de Celsiusstraat als in de Fahrenheitstraat is er aandacht voor de verkeersveiligheid.
Wordt er rekening gehouden met het hoogteverschil van de voetpaden van west naar oost?
Bij de hoogteverschillen van de voetpaden en looproutes is rekening gehouden met de normen voor toegankelijkheid. Dit betekent dat voetpaden niet steiler zijn dan 4% over een beperkte afstand.
Wordt er rekening gehouden met een looproute van de Peperklip naar het station?
In het nieuwe ontwerp van de buitenruimte is een nieuw trottoir meegenomen langs het fietspad ter hoogte van de Reamurstraat.
Hoe zit het met de veiligheid rondom het tankstation?
Het tankstation gaat verder van de woningen worden verplaatst. Een tankstation is niet ingericht als hangplek. Mocht dit wel tot overlast leiden dan wordt aangeraden hier melding van te maken.
Waarom moet de Horvathweg worden aangepakt? Wat heeft de wijk Oost hieraan?
De gemeenteraad heeft in november 2021 de visie Stationsomgeving vastgesteld. Hierin staat dat de Horvathweg wordt omgevormd tot een stadsstraat. Hierbij wordt de weg versmald waardoor er minder hard gereden kan worden. Daarnaast komt er vanwege de versmalling ruimte vrij waardoor er ontwikkelingen, zoals woningen, een supermarkt en een tankstation, aan de Horvathweg mogelijk worden. Tegelijk rekeninghoudend met voor goede voetgangerverbindingen en hebben aandacht voor een groene inrichting. De nieuwe doorgang onder de sporen van Prorail en RET voor voetgangers en fietsers krijgt ook een aansluiting aan de Horvathweg met een veilige oversteekplaats. Dit zorgt voor een verbinding tussen de nieuwe buurt Schieveste met de rest van de wijk Oost.
Hoe hard mag er uiteindelijk gereden worden op de Horvathweg?
De maximale snelheid blijft 50km/uur. Wel zal er op een aantal locaties snelheidsbeperkende maatregelen worden getroffen om zo de oversteekbaarheid van de Horvathweg mogelijk te maken.
Hoelang gaat dit allemaal duren?
De ontwikkelingen rondom de Horvathweg zullen in fasen worden uitgevoerd. Daarbij starten we met de 1e fase in 2025 en is de verwachting dat alles gereed is medio 2032.
Hoeveel invloed hebben wij bewoners/betrokken mensen op de plannen?
De door de Raad vastgestelde visie vormt de basis voor de werkzaamheden die nu in fasen zullen worden uitgevoerd. Daarmee ligt de basis vast. Goede suggesties en/of aandachtspunten zijn altijd welkom. Vanuit de basis maken de plannen concreet. Suggesties en aandachtspunten maken deze plannen beter en zijn welkom bij de nadere concretisering. We nodigen daar geïnteresseerden t.z.t. voor uit.
Wat wordt er gedaan aan alle rommel die er nu al is?
Uitvoering van al deze werkzaamheden leidt uiteraard tot overlast. Wij zullen trachten deze overlast tot een minimum te beperken. Dit doen we door in de contracten met ontwikkelaars en aannemers goede afspraken te maken om de overlast te beperken. Delen we informatie via de SchieDistrict Bouwapp over met de omgeving. De BuitenBeter app biedt de mogelijkheid om meldingen te maken die worden opgepakt.
Hoe zit het met parkeren tijdens de werkzaamheden en als alles klaar is?
Werkzaamheden kunnen er altijd voor zorgen dat dit tijdelijk ten koste gaat van parkeerplaatsen. Er wordt geprobeerd dit tot een minimum te beperken. In de plannen is opgenomen dat er een parkeergarage komt in combinatie met de supermarkt aan de Horvathweg. Deze parkeergarage is ook om de parkeerdruk in de wijk Oost te ontlasten.
De bewoners van Schieveste, maar ook van de Peperklip ontwikkeling krijgen geen parkeervergunning. Het staat iedereen in Schiedam vrij om zijn of haar auto in het openbaargebied te parkeren. Wel is het zo dat zonder parkeervergunning deze bewoners in de wijk Oost moeten betalen om op straat te kunnen parkeren volgens de huidige parkeertarieven.
Vanwege de ontwikkeling van de Peperklip locatie en het nieuwe voorstel voor de inrichting van de Celsiusstraat verdwijnen 56 parkeerplaatsen. De parkeerplaatsen in de te bouwen parkeergarage aan de Horvathweg compenseren deze plekken. Bewoners met een parkeervergunning kunnen daar parkeren.
De wens vanuit de gemeente is om extra parkeerplaatsen in de parkeergarage te realiseren boven op de te compenseren parkeerplaatsen om zo de parkeerdruk in de wijk Oost te verlagen.
Wat houdt een parkeerhub / ondergrondse parkeergarage in?
De zogenaamde parkeerhub is een parkeergarage bedoeld voor de bezoekers van de beoogde supermarkt, de woningen die erboven komen en voor de wijk Oost . Dit wordt een ondergrondse parkeergarage.
Vinden de werkzaamheden van de Horvathweg tijdens de werkzaamheden voor de doorgang onder de sporen van Prorail en RET en de Peperklip plaats?
De werkzaamheden aan de Horvathweg vinden in fasen plaats. Daarbij wordt rekening gehouden met de bouw van de doorgang onder de sporen van Prorail en RET en de Peperklip-ontwikkeling.
Kunnen we straks nog wel de wijk in en uit en parkeren met al die werkzaamheden?
Bewoners van de wijk Oost kunnen altijd in en uit de wijk komen met auto, fiets of te voet. Gedurende de werkzaamheden zijn er vanwege afsluitingen (tijdelijke) omleidingen ingesteld. De omleidingen en afsluitingen worden vooraf afgestemd met de hulpdiensten. Via de SchieDistrict Bouwapp blijf je hiervan op de hoogte.
Wat is er gewijzigd tov de visie Stationsomgeving (augustus 2021)?
De door de Raad vastgestelde visie vormt de basis voor de werkzaamheden die we in fasen uitvoeren. De visie is een document op hoofdlijnen. Hoe meer we richting de uitvoering gaan hoe meer gedetailleerder de plannen worden en wij hier ook meer concreet kunnen vertellen wat er gaat gebeuren.
Wat is de planning?
De ontwikkelingen rondom de Horvathweg vinden in fasen plaats. We starten met de 1e fase in 2025 en de verwachting is dat alles gereed medio 2032.
Wat zijn de voorbereidende werkzaamheden in begin 2025
Dit betreft de werkzaamheden t.b.v. de verplaatsing van het tankstation, doorgang onder de sporen van Prorail en RET en Peperklip ontwikkeling. Dit betreft onder andere het kappen van bomen, het op een aantal plaatsen van de Horvathweg tijdelijk inrichten zodat er ruimte komt voor de uitvoering van de ontwikkelingen (tankstation, Peperklip, onderdoorgang).
Hoe word ik op de hoogte gehouden?
Via de SchieDistrict BouwApp blijf je op de hoogte van de laatste stand van zaken zoals planning, wegafsluitingen en omleidingen. Daarnaast kun je informatie vinden via deze webpagina, onze social media en je kunt je aanmelden voor de nieuwsbrief Stationsomgeving.
Blijf op de hoogte
Volg de voortgang via de SchieDistrict BouwApp.
Of schrijf je in voor de digitale nieuwsbrief Stationsomgeving waarin ook de ontwikkelingen rondom de Horvathweg worden belicht.

Aanmelden nieuwsbrief Stationsomgeving
Wil je op de hoogte blijven, schrijf dan via de button hieronder in op nieuwsbrief.
Lees hier de eerdere nieuwsbrieven
Verbonden projecten
ACTUEEL
Schiedam en ProRail realiseren onderdoorgang Boerhaavelaan
Donderdag 14 november – Inloop informatieavond Horvathweg en omgeving
Samen werken aan ontwerp voor openbare ruimte Stationsgebied
Heeft u vragen?
Neem contact op met projectassistent Irma van Diggelen
E-mail: i.v.diggelen@schiedam.nl
Telefoon: 010-219 17 22