Home Actueel Rijk reserveert geld voor vernieuwing station Schiedam Centrum

Rijk reserveert geld voor vernieuwing station Schiedam Centrum

“Erg goed nieuws”, reageerde wethouder Frans Hamerslag (Mobiliteit) op een bericht van de Rijksoverheid. Op 10 november 2022 is het besluit genomen om een studie te starten naar verbetering van onder andere het station Schiedam Centrum. Dit station ligt in het hart van de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. Een vernieuwd station is van belang voor Schiedammers die van het openbaar vervoer gebruik maken, maar ook voor mensen die in Schiedam werken, bijvoorbeeld op de bedrijventerreinen Spaanse Polder en ’s-Gravelandsepolder.

De Rijksoverheid start deze studie om te bepalen hoe het spoor tussen Leiden en Dordrecht kan worden verbeterd. Het besluit tot start van deze studie is een onderdeel van het Meerjarenprogramma Ruimte, Infrastructuur en Transport, MIRT. Daarmee geven het Rijk en de regio aan geld te reserveren voor een verbouwing van station Schiedam Centrum en tevens voor de aanleg van een toekomstig station Kethel.

OV-knooppunt

Volgens wethouder Frans Hamerslag is er sinds 2020 in Schiedam, samen met de partners in de Verstedelijkingsalliantie, hard gewerkt aan kansen op financiering vanuit Rijk en regio voor verbetering van het verouderde station Schiedam Centrum. “Verbetering is nodig vanwege de verwachtingen over verstedelijking en reizigersgroei in de komende decennia. Alleen dan kan dit knooppunt van openbaar vervoer in de pas blijven lopen met de aangrenzende ontwikkelingen in SchieDistrict en met andere opgaven op het gebied van mobiliteit in Schiedam. Ook de spoorverdubbeling en de aanleg van station Kethel is voor Schiedam erg goed nieuws.”

Het startsein voor de studie werd onlangs gegeven door ministers Mark Harbers en Hugo de Jonge, staatssecretaris Vivianne Heijen, afgevaardigden van provincie Zuid-Holland, ProRail, NS, de Verstedelijkingsalliantie, de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag, en de wethouders van de steden langs de spoorlijn tussen Leiden en Dordrecht. Namens de gemeente Schiedam tekende wethouder Frans Hamerslag mee bij de starthandeling.

Bestuurders Rijk, regionaal en lokaal overleggen en ondertekenen afspraken over grote infrastructurele projecten. Op de foto Regio Zuid-West voor de ondertekening Verkenning Oude Lijn. Foto: Kick Smeets / Rijksoverheid 2022

Bereikbaarheid voor fietsers en voetgangers

Het station Schiedam Centrum moet vooral verbeteren op punten als overzichtelijkheid, toegankelijkheid, sociale veiligheid en ruimtelijke kwaliteit van het stationsgebouw en de omgeving. Ook worden de routes tussen de verschillende openbaarvervoeronderdelen, zoals trein, metro, tram en bus, in ogenschouw genomen. Verder staat de bereikbaarheid van het station voor fietsers en voetgangers centraal in deze studie, evenals een herinrichting van het busstation op de Horvathweg. Uiteindelijk moeten het station en het stationsgebied een logische eenheid gaan vormen.

Afspraken nodig over bereikbaarheid

Zuid-Holland is de meest dichtbevolkte provincie van Nederland en tot 2040 komen daar ongeveer 400.000 mensen bij. De ‘Oude Lijn’ tussen Dordrecht en Leiden is de spoorlijn die de steden in de zuidelijke Randstad met elkaar verbindt. Tot 2030 worden langs of vlakbij deze Oude Lijn circa 170.000 woningen gebouwd, evenals kantoren, bedrijven, zorg- en onderwijsclusters. Ook als onderdeel van de gebiedsontwikkeling SchieDistrict worden rondom het station Schiedam Centrum woningen gerealiseerd. Om die verstedelijking te laten slagen, zijn afspraken nodig over optimale en duurzame bereikbaarheid. Met andere woorden: zonder efficiënt, snel en duurzaam opererend openbaar vervoer is het creëren van meer woningen en ruimte om te werken in de (zuidelijke) Randstad niet mogelijk. Een integrale aanpak moet ervoor zorgen dat deze verstedelijking op een duurzame manier plaatsvindt: het spaarzame groen in de Randstad kan dan blijven, mensen kunnen met het OV en hoeven dus niet met de auto. Voor een goede ontsluiting van de verstedelijkingslocaties is het daarom nodig om bestaande verbindingen en knooppunten aan te pakken, en nieuwe stations toe te voegen.

Meer nieuws

MICS op ZIE 2024: hét kennis- en netwerkevent van Zuid Holland

De Mechatronica Innovatie Campus Schiedam (MICS) stimuleert de kennisdeling tussen bedrijven, onderwijs en de overheid binnen het ecosysteem van de campus. Kom hiervan een voorproefje ervaren bij de MICS-stand tijdens het evenement ZIE 2024, georganiseerd door HiDelta en Mikrocentrum op donderdag 4 april 2024 van 9.30 tot 17.00 uur in de Van Nelle Fabriek ZIE 2024 […]

Break to innovate – 18 april 2024

Break to Innovate Lunchbreak in Schiedam – 18 april Ontmoet en deel kennis met andere ondernemers, medewerkers van kennisinstellingen en gemeente tijdens de Break to Innovate Lunchbreaks. Gemeente Schiedam en Hogeschool Rotterdam nodigen bedrijven in SchieDistrict en omstreken en studenten van harte uit voor de maandelijkse lunchbreak op donderdag 18 april 2024 vanaf 12.00 uur […]

Online vragenlijst over stations langs Oude Lijn

Op vrijdag 15 maart om 15.30 uur vulden wethouder Antoinette Laan samen met de klankbordgroep Knoop Schiedam als eerste de online inwonersraadpleging over deOude Lijn (het spoor tussen Leiden en Dordrecht) en de stationsgebieden in . Hierbij was Armand van de Laar, bestuurder van de Metropoolregio Rotterdam-Den Haag aanwezig. Iedereen kan nu aan deze online […]