De eerste 1600 woningen op de locatie Schieveste worden aangesloten op een duurzaam energiesysteem. Essent Infrastructure Solutions (EIS) ontwerpt, bouwt en exploiteert dit energiesysteem. Essent heeft hiervoor onlangs een samenwerkingsovereenkomst gesloten met de Ontwikkelcombinatie Schieveste (OCS), die op Schieveste in totaal 3.000 woningen zal realiseren. Alle woningen krijgen ook al aansluiting op een automatisch ondergronds afvalsysteem.
Gedurende de komende dertig jaar zorgt Essent voor een betrouwbare levering van duurzame warmte én koude aan de woningen en voorzieningen. De eerste aansluitingen staan gepland voor eind 2027.
Bodemenergie en zonnepanelen
Het duurzame energiesysteem gaat optimaal gebruikmaken van natuurlijke warmtebronnen in de omgeving, zoals bodemenergie en zonne-energie via zonnepanelen op daken van de nieuwbouwwoningen. Ook wil Essent aquathermie toepassen waarbij warmte wordt onttrokken aan de Schie. Essent zal hier een breed scala aan diensten aanbieden om klanten volledig te ontzorgen.

Ondergronds afvalsysteem
Al eerder dit jaar sloot de gemeente Schiedam een contract over de aanleg en exploitatie van een ondergronds afvalsysteem (OAS). Dit systeem wordt gerealiseerd door een combinatie van Dura Vermeer Infra Regionale Projecten BV, Civiele Aannemerscombinatie Schieveste v.o.f. en Envac Sweden. Voordelen van dit systeem zijn dat er geen transportbewegingen in de wijk hoeven plaats te vinden om het afval op te halen.
Zowel het automatische ondergronds afvalsysteem als het duurzame energiesysteem zijn een goed voorbeeld van hoe innovatieve technologie en samenwerking kunnen bijdragen aan de verduurzaming van stedelijke gebieden.