Vier bedrijven. Gevestigd op de bedrijventerreinen binnen SchieDistrict en alle vier opereren ze op het vlak van de Mechatronica. Toch is van concurrentie geen sprake. De bedrijven wisselen nu zelfs personeel uit. Twee medewerkers van de ‘buren’ FMI gaan binnenkort aan de slag als productiemedewerkers bij Metrohm. Waarom is deze ruil van werknemers zo bijzonder en hoe kwam dit zo tot stand?
Metrohm Applikon, FMI Instrumed, Boers & Co en Orga hebben dit jaar de Talentenpool opgericht. De directies van deze vier bedrijven hebben elkaar eerder ontmoet tijdens de ‘Bouwen aan vertrouwen’-sessies van de gemeente Schiedam. In de gesprekken daarna besloten ze een innovatieve werkwijze op te zetten om talent aan te trekken en vast te houden waardoor de productie niet stagneert door een gebrek aan personeel: de Talentenpool.
Duurzaam ecosysteem
Het uitwisselen van personeel is een eerste stap richting een duurzaam ecosysteem binnen ondernemend Schiedam waarin gemeente, onderwijs en ondernemers intensief samenwerken aan economische en sociale groei. Timoer Frelink, CEO van Metrohm Applikon licht toe: “Doordat we regelmatig elkaar spreken, ervaringen uitdelen over afstudeerders, stagiaires en omdat we bij elkaar op bezoek gaan, heeft dit er toe geleid dat Henk Jansen van FMI bij mij aanklopte. Hij had twee mensen over die werkzaam zijn in een bepaald proces bij FMI waarmee het bedrijf gaat stoppen. Voor die twee medewerkers was geen plek meer en zij konden ook niet snel ergens anders binnen dat bedrijf worden ingezet. Wij waren juist op zoek naar productiepersoneel en dus ik heb meteen gezegd: ‘Ja, kom maar, je bent van harte welkom’. Als we niet, als groep bedrijven, elkaar hadden leren kennen, dan waren ze waarschijnlijk teruggegaan naar het uitzendbureau.”
FMI Instrumed ontwikkelt en produceert al decennia lang onder andere voor de medische branche en de biotechnologie.
Winst
De overname van personeel vanuit bedrijven binnen SchieDistrict is daarom een grote winst die is behaald door de ‘Bouwen aan vertrouwen’-sessies. Bij die vier bedrijven die elkaar nu regelmatig spreken, is er nauwelijks terughoudendheid. De bedrijven vallen weliswaar alle onder de noemer Mechatronica maar hebben totaal andere klanten. Dit vergemakkelijkt de samenwerking. “Als bedrijven zitten we in de hoek van Mechatronica maar we doen allemaal totaal verschillende dingen. Waar heel veel bedrijven gesloten zijn en de buitenwereld buiten willen houden, doen wij er niet zo moeilijk over”, vertelt Frelink trots.
Mechatronica is een technische discipline die bestaat uit de combinatie van de volgende disciplines: Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde/Metaal, Meet- en regeltechniek/ICT,
Gemeente en ondernemers
De CEO van Metrohm ziet de rol van de gemeente binnen dit traject als die van een motor, om alles draaiende te houden. “Maar ook om ons alert te houden en te wijzen op initiatieven die wij misschien over het hoofd zien en als niet belangrijk achten.”
De ondernemers moeten uiteindelijk in dit ecosysteem gaan opereren. “Wij moeten met elkaar blijven praten en informatie blijven uitwisselen. We moeten proberen om ook het onderwijs erbij te betrekken. Op deze manier kunnen we laten zien dat er in SchieDistrict een cluster van bedrijven ontstaat dat zich met talentontwikkeling en innovatie bezighoudt. Dit is goed voor ons, voor de bedrijventerreinen maar natuurlijk ook voor heel Schiedam”, besluit Frelink.
Metrohm ontwikkelt en produceert online analyzers voor chemische analyses.