Home Actueel Ondernemer heeft baat bij Toetsingskader duurzaamheid

Ondernemer heeft baat bij Toetsingskader duurzaamheid

‘VERBETERING VAN GEBOUW VERDIENT ZICH BINNEN PAAR JAAR TERUG’

Martijn Drijvers, duurzaamheidsadviseur bij Alba Concepts

Erfpachters op de bedrijventerreinen ’s-Gravelandsepolder en Spaanse Polder moeten hun gebouw laten toetsen op duurzaamheid bij nieuwe uitgifte van grond.

Inmiddels zijn al 31 rapporten hierover ingediend, waarvan er 27 compleet en positief zijn beoordeeld!
Wat is de ervaring van Martijn Drijvers, duurzaamheidsadviseur bij Alba Concepts, tot nu toe? “Voor een ondernemer voelt het voornamelijk alsof het alleen maar geld kost om te voldoen aan het Toetsingskader Duurzaamheid. De gemeente Schiedam legt dit kader weliswaar op bij uitgifte van grond op deze bedrijventerreinen, maar ondernemers hebben er zelf ook baat bij om aan de slag te gaan met verduurzaming van hun opstallen. Bovendien sorteren zij op deze manier voor op toekomstige landelijke wet- en regelgeving waaraan vastgoedeigenaren moeten voldoen.”

Terugverdienen

Voor iemand als Martijn Drijvers is duurzaamheid een vaststaand gegeven. Hij ziet duurzaamheid niet als een investeringsvraagstuk maar als een financieringsvraagstuk. “De duurzaamheidsmaatregelen voelen als een investering die een ondernemer wordt opgelegd. Maar in feite gaat het om een financieringsvraagstuk ter verbetering van het pand. In de exploitatie wordt de investering immers terugverdiend. Door de wereldwijde ontwikkelingen van de afgelopen twee jaar, denk aan de corona- en Oekraïnecrisis, zijn de gas- en in mindere mate de elektriciteitsprijzen hoger dan ooit. De huidige hoge energieprijzen hebben tot gevolg dat de terugverdientijd van verbeteringen aan een gebouw aanzienlijk korter is dan voorheen.” Als voorbeeld noemt hij de hybride warmtepomp. Voorheen stond de tijd waarop

een dergelijke pomp zich terugverdient op ruim tien jaar; met de huidige gasprijzen is deze binnen zo’n zeven jaar terugverdiend. Maar ook zonnepanelen (7 tot 10 jaar) en het na-isoleren van gevel (5 jaar) en dak (5 tot 10 jaar) verdient zich tegenwoordig eerder terug. De overheid stimuleert verduurzaming voor mkb’ers met subsidies, meestal in de vorm van een investeringsaftrek. Voorbeelden zijn de Energie-investeringsaftrek (EIA), de Milieu- investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).
Van belang zijn de landelijke eisen waaraan gebouwen volgens de wet moeten gaan voldoen. Zo moet elk kantoorgebouw in Nederland in 2023 een energielabel C hebben. Ook gaat de Europese Commissie emissievrije nieuwbouw verplichten in 2030 evenals 50% reductie van primaire grondstoffen.

“De Schiedamse aanpak confronteert ondernemers met eisen op gebied van duurzaamheid en klimaatadaptie. Aanvankelijk werd afkeurend gereageerd op de maatregelen uit het kader, maar deze zijn onoverkomelijk kijkend naar de klimaatverandering. En bovendien zijn het geen irreële eisen”

volgens Martijn Drijvers

Gemiddelde score

Het Toetsingskader Duurzaamheid is gekoppeld aan een meetinstrument, dat in Nederland breed wordt gedragen. Aan de hand van dit kader kan een ondernemer de duurzaamheid van het gebouw toetsen. Daarbij heeft de gemeente Schiedam vijf thema’s aangegeven waarop een gebouw kan scoren, zoals energie, milieu en gezondheid. Een gebouw moet gemiddeld een 8,0 scoren. Volgens Martijn geeft die gemiddelde score een ondernemer de vrijheid te compenseren op een onderdeel als blijkt dat de vereiste score op een ander onderdeel niet haalbaar is voor het gebouw.

Vaak neemt een ondernemer een adviseur in de arm om de meest gunstige toepassing te vinden voor het gebouw. En regelmatig wordt eerst over een conceptrapport overlegd met de adviseurs. Als een (herzien) rapport wordt ingediend, toetst Alba Concepts binnen vijf werkdagen het rapport op volledigheid en inhoud.
Hier staat meer informatie over het Toetsingskader, het Materialenpaspoort en een stappenplan.

TOEKOMSTBESTENDIG

Bij nieuwe gronduitgiften op de bedrijventerreinen Spaanse Polder en ‘s-Gravelandsepolder is duurzaamheid een belangrijke factor. De ambitie is immers om hier duurzame, economisch sterke en toekomstbestendige bedrijventerreinen te realiseren. De gemeente heeft het Toetsingskader Duurzaamheid vastgesteld, waarmee u de duurzaamheid van uw gebouw, kantoor of plan kunt toetsen.

Voordelen zijn:

  • Gebouw voldoet aan wet- en regelgeving
  • Besparing op energiekosten
  • Waardevermeerdering vastgoed

Meer nieuws

Boers & Co verhuist naar gebouw Atlas op MICS

Met de komst van Boers & Co breidt het ecosysteem op Mechantronica Innovatie Campus Schiedam (MICS) zich verder uit met een toonaangevend bedrijf in de mechatronica sector. Boers & Co gaat zich vestigen in het Atlas gebouw, binnen het netwerk van innovatieve bedrijven en onderwijsinstellingen op de campus. SDK Vastgoed en Boers & Co tekenden […]

Break to innovate – 16 mei 2024

Break to Innovate Lunchbreak in Schiedam – 16 mei Ontmoet en deel kennis met andere ondernemers, medewerkers van kennisinstellingen en gemeente tijdens de Break to Innovate Lunchbreaks. Gemeente Schiedam en Hogeschool Rotterdam nodigen bedrijven in SchieDistrict en omstreken en studenten van harte uit voor de maandelijkse lunchbreak op donderdag 16 mei 2024 vanaf 12.00 uur […]

Denk mee over Knoop Station Schiedam op 5 juni

Denk mee over een vernieuwd station Schiedam Centrum en een nieuw station Schiedam Kethel. Iedereen is op woensdag 5 juni 2024 van harte welkom bij Lentiz | LIFE College, Parallelweg 401, Schiedam. De avond staat de aanpak van het station Schiedam Centrum centraal, evenals de komst van een nieuw station Schiedam Kethel. De bijeenkomst begint […]

Lentemiddag bij De Peperklip – 17 april

Op woensdag 17 april 2024 vindt op het schoolplein bij basisschool De Peperklip (Celsiusstraat) en op het Schieveldje (Stationstraat) de Lentemiddag plaats. Deze middag is van 13.00 tot 15.30 uur én is voor kinderen en ouders. Alle activiteiten zijn gratis! De volgende partijen zijn betrokken bij deze Lentemiddag: