Op 5 oktober stond een artikel in het AD editie Rotterdam Waterweg over ondermijning en ook over de Spaanse polder waarin projectleider Marco van den Berg uitlegt hoe dit in zijn werk gaat.
Hier vind je het artikel in tekst en als pdf.
Marco zoekt hulp bij de aanpak van criminelen
‘Als je het niet aanpakt, denken ze dat het loont’
Een schuurtje dat verhuurd wordt voor de kweek van hennep. Iemand die onder druk zijn bankrekening beschikbaar stelt aan een witwasser. Uitkeringsfraude. Jongeren die een buurt terroriseren. Prostitutie. Het kan zomaar in je eigen straatje aan de hand zijn: criminaliteit die de overhand krijgt. ,,Als je het niet aanpakt, denken ze dat het loont.”
Ondermijning wordt het genoemd. Oftewel: de ontwrichtende invloed van criminelen op het alledaagse leven. Marco van den Berg (47) noemt het een containerbegrip. ,,Het is het gevolg van allerlei criminele activiteiten. Als je dat laat gaan, raakt de samenleving ontwricht.”
Als hij de term ondermijning terugbrengt tot een eenvoudige uitleg, omschrijft hij het als volgt: ,,Hun doel is zoveel mogelijk geld verdienen over de rug van de kwetsbaarste mensen. Drugsdealen, prostitutie in je straat, maar ook motorbendes of zorgfraude. Dat kan met geweld gepaard gaan.”
Onder vergrootglas
Van den Berg, die jarenlang bij de politie heeft gewerkt, is sinds kort door de gemeente Schiedam aangesteld als projectleider ondermijning. Zijn taak is de stad en de wijk zo leefbaar mogelijk te houden. En dus een halt toeroepen aan alle vormen van crimineel gedrag die de samenleving ondergraven.
Schiedam heeft specifieke plekken die onder het vergrootglas liggen. Nieuwland, Schiedam-Oost, de Spaanse Polder, somt Van den Berg op, waar extra op gelet wordt. Wat hij ziet, is dat er gebruik gemaakt wordt van legale zaken.
,,Er worden vergunningen aangevraagd, bedrijfjes opgezet. Makelaars worden onder druk gezet, ambtenaren geprobeerd om te kopen. Zo dreigen de grenzen tussen de onderwereld en de bovenwereld te vervagen. Als je het niet aanpakt, denken ze dat het loont.”
Hij wil één ding duidelijk stellen: ,,Dit is niet alleen een probleem van de gemeente of de politie. Dat denken mensen wel, maar het is iets van iedereen hier in Schiedam.” Hij geeft als voorbeeld een hennepkwekerij op zolder. ,,Dat zorgt niet alleen voor brandgevaar in een woning, maar er zitten ook criminele organisaties achter; krijgen die ruzie, dan kan dat zo maar bij jou in de straat worden uitgevochten.”
Kijken wie er woont
Dat de gemeente zoveel actiever is, komt doordat criminaliteit nu niet alleen strafrechtelijk wordt aangepakt, maar tevens bestuursrechtelijk. ,,Via bestuursrecht kun je soms effectiever optreden. Bijvoorbeeld een controle Basis Registratie Personen doen. Soms krijg je signalen dat ergens iets aan de hand is. Via zo’n BRP kunnen we kijken wie er woont en wie er staan ingeschreven.” Maar, zegt hij nogmaals, dan moeten ‘vreemde zaken’ wel – desnoods anoniem – aan de gemeente worden doorgegeven. ,,Iedereen mag ervan uitgaan dat we echt altijd iets met een melding doen.” Daarom vindt Marco van den Berg dat Schiedam op zijn beurt beter moet communiceren met omwonenden. ,,We sluiten veel panden. Als er bij jou in de buurt een hennepkwekerij wordt ontmanteld, laten we dat de buren weten. En als zo’n pand weer opengaat, melden we weer wat daar in komt.” Doel is ook het veiligheidsgevoel in Schiedam te vergroten. ,,Dat gevoel over de eigen buurt is in verschillende wijken nu laag.” Hij wil vooral laten weten dat er dus wel degelijk actie wordt ondernomen, maar dat het een zaak van de lange adem is.
,,Zoiets keer je niet in een paar jaar. Voor de beeldvorming: in de Spaanse Polder zijn we al zeven jaar bezig. Daar zijn we nog niet klaar, maar het gaat wel de goede kant op.”
Doel is ook het veiligheidsgevoel in Schiedam te vergroten.