Home Actueel Schiedam vraagt 18,05 miljoen euro bijdrage voor 3.000 woningen

Schiedam vraagt 18,05 miljoen euro bijdrage voor 3.000 woningen

Schiedam doet een beroep van 18,05 miljoen euro op het Rijk. Het gaat om geld waarmee de woningbouw een impuls kan krijgen. In dit Rijksprogramma is circa 1 miljard euro beschikbaar voor projecten in Nederland waarmee op korte termijn zoveel mogelijk duurzaam betaalbare woningen zijn te realiseren. De gemeente Schiedam kan met deze subsidie Schieveste als woonlocatie mogelijk maken. Ontwikkelaar OCS wil hier circa 3.000 woningen bouwen waarvan 75 procent betaalbare huur en koop.

Het college meent dat er een reële kans voor Schiedam ligt op subsidie. De gevraagde 18,05 miljoen euro zijn bedoeld voor bepaalde zogenaamde ‘bovenplanse’ investeringen. Het gaat onder meer om geluidsmaatregelen die nodig zijn voor de ontwikkeling van Schieveste als locatie voor circa 3.000 woningen. De verwachting is dat minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken rond Prinsjesdag 2020 een besluit neemt over toekenning van de impulsgelden voor de woningbouw.

Hoogwaardige binnenstedelijke woningbouw op OV-knooppunten

Volgens wethouder Fahid Minhas (Bouwen & Wonen) wordt Schieveste bij het Rijk goed herkend als voorbeeld van hoogwaardige binnenstedelijke woningbouw op een OV-knooppunt, met alle uitdagingen die dat voor een gemeente meebrengt. “Deze aanvraag voor een bijdrage uit de Woningimpulsgelden biedt Schiedam een kans op een subsidie van 18,05 miljoen euro. Schieveste past door zijn uitstekende (OV-)bereikbaarheid, het grote aandeel betaalbare woningen en het feit dat marktpartijen al ver uitgewerkte plannen hebben aangeboden, geheel in wat het Rijk wil met deze regeling.”

Bij goed bereikbare locaties als Schieveste zijn vrijwel altijd extra investeringen nodig, bijvoorbeeld vanwege geluidsmaatregelen of ontsluiting van de buurt. Deze zaken kunnen niet of niet volledig uit de gebiedsontwikkeling zelf worden gefinancierd. Nu het aanbod aan vooral betaalbare woningen in Nederland achterblijft, heeft het Rijk onderkend dat een impuls nodig is. “De regeling voor de Woningbouwimpuls biedt perspectief op Rijksgeld in een tijd waarin we alle mogelijkheden voor extra middelen voor Schiedam moeten mobiliseren”, aldus wethouder Minhas.

Co-financiering

Het zoeken van dergelijke kansen leeft als wens al langer in de gemeenteraad en is ook in het bestuurs- en beleidsakkoord van het college neergelegd: Schiedam moet meer inzetten op financiering van derden en andere overheden. Later dit jaar zal de gemeenteraad zich buigen over de vereiste gemeentelijke co-financiering van eveneens 18,05 miljoen euro. Dan ligt er van het college een voorstel tot dekking van dit bedrag en is er ook meer zekerheid over de grondopbrengsten van Schieveste.

Rijk kent 18,5 miljoen toe voor woonlocatie Schieveste.

Lees hier het persbericht.

Meer nieuws

Cursusaanbod in Schiedam is succes

“In SchieDistrict, met de campus MICS en de vele specialistische bedrijven in de nabijheid zit zoveel potentie dat Mikrocentrum hier graag het cursusaanbod uitbreidt. Er zit namelijk een behoorlijke markt in Zuid-Holland die wij graag leren kennen”, aldus Jeroen Gijsberts. De business development manager antwoordt op de vraag waarom de kennis- en netwerkorganisatie voor de […]

Opdracht gegund: bouw onderdoorgang in Oost kan starten

ProRail heeft onlangs de opdracht gegund voor bouw van de onderdoorgang Boerhaavelaan. Aannemer Van Hattum en Blankevoort kan aan de slag. De onderdoorgang is onderdeel van een route voor langzaamverkeer in de wijk Oost. Fietsers en voetgangers kunnen door deze verbinding veilig en snel vanaf de Boerhaavelaan en vanuit Schieveste naar de bedrijventerreinen Spaanse Polder […]