Donderdag 3 november vond voor de eerste keer een innovatie-challenge plaats bij mechatronica bedrijf Metrohm-Applikon in Schiedam. Zo’n twintig (young) professionals en studenten van de Hogeschool Rotterdam zijn deze dag op zoek gegaan naar nieuwe businessmodellen voor innovatief gebruik van data.
Deze dag draagt ook bij aan het creëren van een ecosysteem binnen de bedrijventerreinen van de gebiedsontwikkeling SchieDistrict. Dit ecosysteem bestaat uit de samenwerking tussen studenten, kennisinstellingen, gemeente, bedrijven en de inwoners van Schiedam en omstreken. Een van de organisatoren Living Lab SchieDistrict draagt hieraan bij. Wethouder Economie Frans Hamerslag was bij de introductie als toehoorder aanwezig.
Innovatie, inspiratie, businessmodellen en data
Na de introductie van begeleider Chantal Verweij van de Inspiratiebrigade werd het woord gegeven aan Timoer Frelink, CEO van Metrohm. Hij legde in een notendop uit welke producten Metrohm maakt, welke data het bedrijf vergaart en wat de wensen zijn.
Vervolgens vertelde Björn Rietdijk, onderzoeker verbonden aan het Kenniscentrum Business Innovatie van de Hogeschool Rotterdam over businessmodellen, zijn onderzoek hiernaar en de ervaringen naar aanleiding van dit onderzoek.
Daarna kregen de twintig aanwezigen een uitleg van lector Artificial Intelligence Raymond Hoogendoorn van de Hogeschool Rotterdam. Hij vertelde hoe AI en datawetenschap kan zorgen voor het optimaliseren van strategische en tactische processen, efficiënt voorraadbeheer, predictive asset management, efficiënt transport en smart logistics.
Uitwisselen van kennis en ideeën
Het proces van de challenge, het uitwisselen van kennis en ideeën is net zo, zo niet, meer belangrijk dan de uitkomsten. De verschillende groepen gaan daarom aan de slag met diverse technieken om tot innovatieve ideeën te komen. In teams gingen studenten, medewerkers van Schiedamse mechatronica bedrijven en professionals vanuit bijvoorbeeld Young Hi Delta is sessies aan de slag. De uitkomst van deze sessies is aan het einde van dag in pitches gepresenteerd aan de jury.
Creativiteit en praktische toepasbaarheid
Jury-leden Timoer Frelink (CEO Metrohm-Applikon) en Willem Buijs (CEO Hatenboer-Water), beoordeelde de pitches op creativiteit en praktische toepasbaarheid. De teams hebben hard gewerkt aan hun pitches. Ze presenteerde meerdere ideeën die de complimenten van de jury ontvingen. Uiteindelijk koos de jury voor de ideeën teams Futurestars en Present. Maar ook de ideeën rondom sustainability en omgevingsfactoren werden zeer gewaardeerd.
Chantal Verweij sloot af: “Iedereen is een winnaar. In een hele korte tijd is door mensen die elkaar niet kenden, veel is neergezet. Maar dit zou eigenlijk nog een vervolg moeten krijgen. Innovatie gaat altijd door.”
Deze challenge is in samenwerking met Metrohm, het Living Lab SchieDistrict van de Hogeschool Rotterdam en de gemeente Schiedam georganiseerd.
Het Living Lab SchieDistrict is een open werkplaats voor studenten, medewerkers van hightech-maakbedrijven en ondernemers. In een Living Lab kunnen zij onder andere experimenteren, leren-door-te-doen en innovatieprojecten ontwikkelen. Het Living Lab wordt onderdeel van de Mechatronica Innovatie Campus Schiedam, de MICS. Hier gaan knappe koppen en slimme handjes elkaar vinden. Mechatronica is een technische discipline die bestaat uit een combinatie van Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde/Metaal, Meet- en regeltechniek/ICT. De campusontwikkeling sluit aan bij het programma Leven Lang Ontwikkelen dat ook binnen de gebiedsontwikkeling SchieDistrict vorm krijgt. Iedereen in Schiedam moet goed kunnen werken, wonen, leven, verblijven en zich kunnen ontwikkelen.